Se m’ha trencat una dent. Què faig?

Una de les entrades a urgències més comunes a les clíniques dentals és per dents trencades. L’esmalt dental és molt resistent, però de vegades es pot trencar o estellar. En qualsevol d’aquests casos, es considera una urgència i s’ha de tractar de forma immediata.

En aquest post us explicarem què heu de fer quan se us trenqui una dent, quines són les causes i quin tractament us durà a terme la vostra clínica dental.

Per què es trenquen les dents?

Les causes més habituals del trencament de dents són menjar aliments massa durs, un traumatisme, una càries que ha debilitat la dent o un empastament antic que s’ha deteriorat i que deixa de suportar l’esmalt de la dent.

En termes generals, hi ha dos tipus de fractura dental: la fractura parcial (es trenca una part de la dent) o la pèrdua completa de la dent (avulsió). A continuació us explicarem què heu de fer tant si teniu una fractura parcial de la dent com si us ha caigut sencera.

Passos a seguir

Aquests són els primers passos que et recomanem de fer si se t’ha trencat una dent o un queixal:

  1. El primer que has de saber és que hi ha solucions per totes les dents trencades. Per tant, estigues tranquil.
  2. En segon lloc, si et surt sang, desinfecta la zona glopejant suero fisiològic o una solució d’aigua amb sal. Posteriorment, posa-t’hi una gasa o una compresa freda per taponar la sortida de sang.
  3. Un cop tinguis controlada l’hemorràgia, procura recuperar la part de la dent trencada i mira de netejar-la bé (si t’ha saltat la peça sencera, no raspallis la part de l’arrel). Et recomanem de posar la part de la dent caiguda en un recipient amb llet a temperatura ambient -alternativament, la pots posar amb aigua. Pot ser que el teu dentista la pugui recuperar.
  4. Truca immediatament al teu dentista. Si passa menys d’una hora, segurament et podrà reimplantar la dent original (si necessites ajuda, ens pots trucar a la Clínica Dental Oris, al barri de les Corts de Barcelona). De tota manera, si no és possible recuperar la dent caiguda, hi ha una gran varietat de solucions, com veurem en aquest article.

Si es tracta d’una fractura parcial petita o d’una dent estellada, normalment es pot reconstruir amb resina o composite. De tota manera, et recomanem també que vagis ràpidament al dentista per evitar que es malmeti la polpa dental.

Tinc una dent moguda

Quan es rep un cop fort a la boca, es pot fracturar una dent o bé la dent pot quedar moguda. En cas que la dent se’ns bellugui, també és important anar al dentista d’urgència, perquè en qualsevol moment, ens podria caure la dent. Abans d’arribar a la clínica dental, no us moveu la dent amb els dits ni amb la llengua i, a ser possible, no mastegueu res.

I si no es pot recuperar la dent?

Si no pots arribar a una clínica dental abans d’una hora des que et cau la dent, pot ser difícil de recuperar la peça original. En aquests casos, es sol proposar introduir un implant (dent artificial, que reprodueix la peça caiguda i que sol durar tant com una dent natural).

Què et farà el dentista?

Si l’esquerda és petita i només ha generat un punt aspre (dent estellada), generalment no cal aplicar-hi cap tractament específic, només polir la zona per suavitzar-la.

Si s’ha fracturat una part de la dent, com per exemple les cúspides de les molars, el més habitual és arreglar-ho restaurant la forma de la dent amb resina o composite, o col·locant una carilla dental o una funda.

Si la fractura és més gran, i va de la superfície fins al nervi, de vegades es pot solucionar introduint material de farciment a l’esquerda. Però si el nervi està malmès o la dent queda partida en dues, llavors s’ha de fer una endodòncia per matar el nervi dental o, fins i tot, extreure-la per posar-hi un implant.

 

Categories: