L’odontopediatra, una figura clau en el benestar dental infantil

Si mai t’has preguntat qui és i què fa l’odontopediatra en una clínica dental, t’ho expliquem. La nostra doctora Maria Monedero és l’especialista que té cura de la salut dental de la canalla. És un professional clau en el control del desenvolupament de les dents dels més petits. Per això cal començar a visitar-lo ben aviat, perquè pugui detectar qualsevol tipus d’alteració dental i bucal. Però segur que encara tens més preguntes.

Quan ha de ser la primera visita al dentista?

La Dra. Maria Monedero constata que l’objectiu principal és tenir una bona prevenció i que els pares coneguin quines són les pautes correctes pel que fa als hàbits saludables.

Aquestes visites, a més a més, serveixen perquè els nens i les nenes es familiaritzin amb l’odontopediatra i la clínica, i la visita al professional i a l’espai es consideri com un fet normal i no pas traumàtic.

Quin tipus de pasta s’ha de fer servir per a la canalla?

Des del moment que apareix la primera dent, s’ha de començar a utilitzar pasta de dents amb una quantitat de fluor que oscil·li entre els 1.000 i 1.450 ppm. Aquesta dada la trobareu en els paquets de pasta dental; si aquesta informació no hi és, canvieu de marca per la seguretat dels més petits. És molt important no passar-nos ni en excés ni per defecte.

En menors de tres anys, els incisius s’hauran de rentar amb una quantitat de pasta equivalent a mig gra d’arròs, i les molars amb l’equivalent a un gra d’arròs.

En els més grans de tres anys, amb la mida equivalent a un pèsol a totes les dents.

Quin tipus de raspall han de fer servir?

Al mercat hi ha moltíssims models de raspalls infantils. L’odontopediatra Maria Monedero recomana que el mànec sigui llarg i ergonòmic, que els filaments siguin suaus i de nylon, que el capçal sigui petit; a mesura que els nens i les nenes es fan grans, es pot començar a introduir el raspall elèctric. També és convenient utilitzar el fil l’arc dental amb l’ajuda dels pares i de les mares.

Com s’han de raspallar les dents? Hi ha alguna tècnica específica?

En aquestes edats, és molt important no només adquirir l’hàbit de la neteja bucal, sinó també una bona tècnica de raspallat. Per als menors de sis anys, hauria de ser l’adult qui raspalli les dents del nen o de la nena, ja que encara no té destresa (i d’aquesta manera la pot començar a interioritzar). Cal que l’adult es posicioni darrere del menor i que, sobretot, li aixequi el llavi, de tal manera que es visualitzi la totalitat de la dent. Aquesta és una de les accions més importants. És recomanable no glopejar després del raspallat per millorar l’efecte del fluor. No pateixis, que no hi ha cap mena de risc d’intoxicació. Entre els sis i els vuit anys, en canvi, el nen o la nena ja té plena autonomia per raspallar-se, això sí, amb la supervisió d’un adult, que pot ajudar a repassar els racons més inaccessibles.

 

Veus com n’és d’important de tenir cura de les dents des de ben petits? A Oris, la Dra. Maria Monedero, a més de ser una excel·lent professional, té moltíssima experiència amb la canalla i t’ajudarà a fer aquest acompanyament tan essencial. I ens pot ajudar a prevenir algun mal de queixal

Categories: