Sucre? Ni parlar-ne fins al dos anys!

Els bons hàbits alimentaris i de neteja dental són bàsics i s’han de començar des que la canalla és ben petita. A Oris ens preocupa la salut dental dels nens i nenes, i cada vegada més ens adonem que arriben a la nostra consulta pacients més joves amb problemes de càries que es podrien evitar.

L’aparició de les càries, en la majoria de casos, està provocada per un consum excessiu de carbohidrats fermentables. El sucre, en tant que carbohidrat d’aquest tipus, pot accelerar que les dents puguin tenir càries. I si a això hi afegim una mala higiene dental, la combinació resulta nefasta. Pensem en aquesta xifra: a Espanya, hi ha 34 milions de persones que tenen càries.

Què podem fer evitar l’aparició de càries?

Tots els col·legis professionals odontològics, i fins i tot l’Organització Mundial de la Salut (OMS), recomanen que s’eviti d’oferir als nens i nenes de menys de dos anys qualsevol tipus de sucre refinat. I no pensem només en la cullerada de sucre, sinó també tot aquell sucre ocult, per exemple, als refrescos, sucs i batuts, a les galetes i la brioixeria, al pa de motlle, al cacau en pols o a les patates fregides de bossa, per posar només alguns exemples.  És precisament durant aquesta franja d’edat quan els processos de càries solen ser més ràpids i agressius.

De fet, l’OMS malda perquè tant els nens com els adults redueixin la ingestió diària de sucre per sota del 10% de la ingestió energètica total.

Per recordar

Algunes recomanacions i hàbits bàsics que cal tenir en compte:

  • Fomentar la lactància materna exclusiva fins al sisè mes de vida del nadó (i, si és possible, complementària fins als dos anys). Després de cada presa, és necessari fer una neteja de les dents del nadó.
  • Evitar l’ús del biberó amb líquids que no siguin aigua.
  • No remullar el xumet en sucre, mel o altres productes edulcorats.
  • Eliminar el consum d’aliments amb sacarosa entre les menjades.
  • Identificar i reduir la ingestió de sucres ocults: sucs industrials, brioixeria, iogurts líquids, pa de motlle, patates fregides i snacks dolços o salats, begudes refrescants i gasoses

A Oris, els nostres odontopediatres, a més de tractar la salut dental dels nens i de les nens, donen pautes i hàbits de neteja i de consum alimentari tant per als pares i mares com a la canalla. Ens preocupa el benestar dental de les noves generacions.  Perquè una bona alimentació és sinònim d’una bona salut dental.

Categories: