És millor el raspall elèctric o el manual?

raspalls de dents

Molts i moltes de vosaltres us haureu fet aquesta pregunta: quin raspall és millor i més eficaç, l’elèctric o el manual? Tots dos són perfectament vàlids i útils sempre i quan es facin servir amb el temps d’higiene necessari i amb el nivell de pressió adequat.

Potser t’interessa: La importància en la prevenció en la salut oral

El raspall elèctric i el manual tenen avantatges i inconvenients, i partidaris i detractors. Per mirar de desfer mites i llegendes urbanes amb poc base científica, enumerarem les virtuts de cada un d’ells, adaptats a les necessitats de cada usuari o usuària. Tanmateix, ja us diem ara que, des d’Oris, si ens hem de decantar per algun, serà l’elèctric.

El raspall elèctric

El raspall elèctric s’ha popularitzat durant els darrers anys, i ha esdevingut un d’aquells electrodomèstics que es regala per Nadal, per l’aniversari…  És ideal per a nens i nenes, i persones amb dificultats motrius (gent gran o persones amb algun tipus de discapacitat), sobretot perquè no cal treballar excessivament la tècnica: el seu moviment rotatori fa que sigui molt més automàtic. A més a més, sol arribar a llocs de la boca on el raspall convencional no hi arriba. Posats a triar, és més indicat el que té un moviment oscil·latori i rotatori per garantir l’accés a racons difícils.

En general, el raspall elèctric fa la feina amb més rapidesa i, sobretot, amb més comoditat (no és necessari tenir una tècnica depurada i no cal fer tanta força). I, segons alguns estudis, elimina més quantitat de placa bacteriana que el raspall manual. És important recordar que els capçals s’han de canviar cada tres mesos.

El raspall manual

De totes maneres, el raspall manual, el de tota la vida, no ha perdut llocs en la carrera. Com a virtuts té el fet que el seu preu és considerablement més baix que l’elèctric. També el seu manteniment és menys constant, ja que només ens hem de preocupar de canviar-lo cada dos o tres mesos. I, a més a més, el podem dur a tot arreu (fins i tot a lloc on és difícil trobar piles o endolls per recarregar). També és recomanable en casos de periodontitis, ja que la força del capçal giratori de l’elèctric pot provocar que la geniva es retregui encara més.

Consells per al bon raspallat

Sigui com sigui, tan si en fem servir un com un altre, el que és més important a l’hora de vetllar pel nostre benestar dental és:

  • Triar un raspall que tingui els pèls de nylon i amb les puntes arrodonides, amb un nivell de duresa ‘suau’. Un raspall massa dur pot arribar a malmetre les genives.
  • Raspallar-se les dents tres cops al dia després dels àpats.
  • Fer servir una pasta fluorada, en les quantitats adequades en funció de l’edat.
  • No compartir els raspalls, ja que posem en risc la nostra boca enfront d’infeccions.
  • I s’han de conservar en un entorn mitjanament humit i tancat per fer que les bactèries no es descontrolin.

Categories: