Els queixals del seny en els joves

Els queixals del seny són els tercers molars de la dentadura dels humans, i els darrers a irrompre-hi. Tot i que l’aparició fluctua, es pot dir que en la forquilla que va dels 16 als 30 anys poden donar senyals de vida. Ara bé, també és cert que hi ha persones a les quals mai els surten aquestes peces dentals.

Per què no apareixen?

Hi ha molts factors que influeixen, però se’n poden destacar dos. D’una banda, els canvis en el tipus d’alimentació dels humans han fet que els queixals del seny tinguin, actualment, una funció força secundària. Si ho comparem amb els peus, la funció del dit petit. Dit d’una altra manera, no ens alimentem igual ara que els nostres avantpassats de fa milers d’anys. D’una altra banda, els canvis morfològics de la boca al llarg del temps també han provocat que, progressivament, l’aparició sigui més tardana o, fins i tot, inexistent.

Un cop surten, què pot passar?

El cicle d’irrupció dels queixals del seny és el més lent de totes les peces dentals dels adults, i segurament també de les més doloroses. Per tant, és molt habitual entre els i les joves que, durant períodes prolongats, tinguin molèsties a la zona final de la boca: molèsties a l’hora d’obrir i tancar, inflamació dels ganglis inferiors, envermelliment i inflor a les genives

Per tractar totes aquestes circumstàncies, és important fer un primer diagnòstic amb una radiografia, que ens indicarà diverses coses: la posició dels queixals del seny, la possible interferència amb altres peces o l’estat d’aquests tercers molars.

En el cas que hi hagi algun tipus de problema amb els queixals del seny (mala posició, manca d’espai, desalineació d’altres dents…), el dentista pot optar per fer-ne l’extracció. És una operació senzilla. Ara bé, és recomanable que es faci quan els pacients són més joves, ja que la capacitat de recuperació és molt més ràpida.

Si no hi ha cap problema, caldrà tenir, això sí, una sèrie de precaucions. Cal pensar que els queixals del seny, per la seva situació al final de la mandíbula i pel ritme de creixement lent, solen acumular més placa bacteriana del que és habitual. Per això, cal incidir en el fet que, en aquestes franges d’edat, s’ha de raspallar bé aquesta zona.

Oris, benestar dental

En una visita rutinària, els dentistes d’Oris detectaran de seguida quin és l’estat dels queixals del seny que es troben en posició de sortida.

Categories: