Quan he de portar el meu nadó al dentista?

Sovint, els pares no esteu segurs de quan cal portar el vostre nadó al dentista. Heu d’esperar fins que li hagin sortit totes les dents? O potser fins que tingui un problema real? Des d’Oris ja us diem de manera rotunda: no. Tal com recomana la Societat Espanyola d’Odontopediatria, la primera visita dental d’un nadó ha de ser just quan li surti la primera dent. A partir d’aquesta primera sortida ja es poden desenvolupar càries, és a dir, abans del primer aniversari.

En aquesta primera visita, el dentista examinarà la boca del nadó i revisarà si hi ha lesions bucals, càries o altres problemes. També s’assegurarà que la mandíbula i les dents es desenvolupin de la manera òptima i us indicarà quin tipus d’higiene bucal és la més adient pel vostre nadó. També pot detectar si alguns dels hàbits de la criatura poden ser perjudicials per al desenvolupament bucal: per exemple, l’ús (i abús) del xumet, l’ús prolongat del biberó o la famosa pipa.

Un cop finalitzat aquest primer examen, l’especialista farà el diagnòstic, netejarà les dents del nadó i us donarà consells per a la cura diària de les dents i genives. A més, aquesta primera visita té molts avantatges:  

  • Podreu saber si la neteja que feu a casa funciona. 
  • El dentista pot trobar problemes immediatament i solucionar-los. 
  • El vostre fill pot començar a assumir les visites regulars al dentista com una cosa habitual, sense drames i amb un objectiu de benestar i salut. 

Consells per planificar la primera visita

Quan arribi el moment de la primera visita, els pares us heu d’esforçar per transmetre al vostre fill una sensació de confiança i de seguretat. Cal que entre el nen i el dentista s’estableixi una bona relació i no es generin pors. El vostre paper és fonamental. Així doncs, us donem alguns consells per ajudar-vos a fer que aquesta primera experiència sigui positiva:

  • Les cites del matí acostumen a ser un bon moment: l’infant està més despert i receptiu. 
  • Intenteu evitar programar una cita durant la seva migdiada habitual, ja que interfereix en el seu estat anímic. 
  • El dia de la visita, assegureu-vos que el vostre fill hagi menjat lleugerament abans. Intenteu no donar sòlids a la sala d’espera perquè dificultaran l’examen. 

Segur que us pregunteu si el vostre fill o filla es posarà nerviós o nerviosa, si plorarà, si se sentirà còmode o no… Cada nen i cada nena és un món, però a Oris, els nostres especialistes infantils, vetllen perquè aquesta primera visita sigui al màxim d’agradable i càlida possible. 

Higiene dental a casa

La higiene dental del nadó ha de ser un hàbit regular. Per això, abans que el nadó faci un any, és convenient fer una neteja de genives després de cada àpat. Per a realitzar-la podem utilitzar una gasa humida, i quan comenci la dentició utilitzar un raspall corresponent a la seva edat. És important recordar que no es pot utilitzar pasta dentifrícia fins que el nen tingui 2 anys. A partir d’aquesta edat, podem començar a utilitzar una petita dosi de pasta indicada per a nens, amb baix contingut en fluor.

Els nadons poden desenvolupar càries si hi ha un contacte prolongat amb els sucres de la llet. Per això és important no deixar-los sols amb el biberó a la boca durant molta estona. Després de cada presa hem de retirar-li el biberó i procedir a una neteja.

Ser proactiu sobre el futur de la salut dental del nen avui l’ajudarà la resta de la vida. En aquesta etapa convé que tingueu l’hàbit d’examinar regularment les dents del nadó i visitar de seguida el dentista si detecteu alguna anomalia. Trenquem la llegenda urbana que les dents de llet no s’han de cuidar excessivament perquè ja cauran.  

La Clínica Dental Oris, al cor del barri de les Corts, t’ofereix totes les especialitats odontològiques infantils per garantir el teu benestar dental i el dels teus fills.

Categories: