El mal de queixal entre nens i nenes

El mal de queixal és una de les molèsties més comunes entre els nens i les nenes. Tant pel que fa a les dents provisionals com pel que fa a les dents definitives. Quan parlem de criatures, sempre resulta difícil destriar la intensitat del dolor, la localització i la durada. Per això, una de les primeres accions dels pares i de les mares consisteix, precisament, en intentar esbrinar aquests tres paràmetres.

Causes del mal de queixal

Les causes del mal de queixal entre nens i nenes pot ser molt divers. Ara bé, hi ha una sèrie de llocs comuns que solen ser força habituals.

En primer lloc, hi ha la presència d’alguna càries, provocada per una mala alimentació, un dèficit d’higiene dental. Aquest dolor és especialment molest i va sovint molt associat als canvis de temperatura contrastats: begudes calentes o fredes, gelats, etc.

En segon lloc, la sortida de nous queixals. Pensem que, amb la sortida de les dents definitives, aquestes han de trencar el teixit de la geniva. Això pot provocar episodis puntuals de mal de queixal en llocs on el queixal encara no ha sortit.

En tercer lloc, el queixal pot tenir algun tipus de fissura o esquerda, provocada accidentalment per un traumatisme o per una tendència al bruxisme. Aquestes fissures o esquerdes poden provocar un augment de la sensibilitat i, en alguns casos, un mal de queixal més intens. També es pot localitzar algun tipus d’inflamació que origini aquest dolor.

En quart lloc, una mala higiene dental també pot provocar molèsties. No només per una higiene més aviat pobra sinó per una higiene excessivament agressiva. Aquesta mala higiene pot provocar a la llarga un desgast de l’esmalt dental i/o ferides a les genives. I, tot plegat, acaba derivant en un mal de queixal.

Finalment, la dieta, com ja hem dit en algun article del nostre blog, és molt important en tots els àmbits de la salut, i la dental també. Els aliments molt durs, amb excés de sucre o àcid poden provocar mal de queixal en els nens i nenes. Una dieta sana i equilibrada és també sinònim de bona salut dental.

Com alleugerir el mal de queixal

Com a pares i com a mares, la salut dels infants és una de les màxims prioritats. Visitar el dentista de manera regular, i puntualment quan es produeix algun episodi de dolor, ha de ser un hàbit adquirit des de ben petits.

Ara bé, també val la pena tenir un kit bàsic d’actuació per mirar d’alleugerir el dolor provocat pel mal de queixals. Cinc consells bàsics per sortir del pas:

Primer: aplicar fred a l’exterior de la mandíbula, a la zona on s’hagi localitzat el mal, especialment si aquest mal va acompanyat d’algun tipus d’inflamació.

Segon: glopejar aigua amb sal per tal de netejar la zona on es localitzi el dolor.

Tercer: administrar algun tipus de medicament contra la inflamació (ibuprofè o paracetamol), amb una dosi adequada per a cada nen i nena.

Al nostre centre de Les Corts, els nens i les nenes tenen la garantia d’especialistes odontopediatres que tenen cura no només de la seva salut dental sinó també d’acompanyar-los perquè la visita al dentista sigui una experiència habitual i gens traumàtica.

Categories: