Una bona alimentació, sinònim de bona salut bucal

Una bona alimentació i una bona salut bucal és un binomi que, en la majoria de casos, funciona. El fet de tenir una dieta equilibrada, rica en tots aquells aliments i productes saludables i sans que ens corresponen, fa que la nostra salut dental també sigui més forta,  més robusta, amb menys problemes.

Igual que rentar-se les dents, la bona alimentació és un hàbit que, si s’adopta des de petit, és molt més viable i molt més efectiu. I els efectes, a la llarga, són molt més sòlids.

 

Quins són els aliments més saludables?

No només són importants els aliments saludables sinó també el moment del dia en què s’ingereixen. Per exemple, durant els àpats importants (esmorzar, dinar, berenar, sopar), a la boca es genera més saliva i, per tant, l’efecte dels aliments és menys nociu ja que la pròpia saliva redueix la quantitat d’àcid. Menjar o picar entre hores, doncs, des del punt de vista dental tampoc no és gens saludable. 

Sigui com sigui, els aliments que són beneficiosos per al nostre cos són els cereals, la fruita (la poma i el kiwi són extremadament beneficiosos) i la verdura, els productes làctics (especialment el formatge) i l’aigua (que ajuda a hidratar les genives). S’han de distribuir de manera ordenada al llarg de la jornada, i en les quantitats òptimes i necessàries per a cada individu. No cal dir que l’abús de begudes ensucrades, els aperitius salats i qualsevol format de llaminadura té uns efectes nocius per a la nostra salut dental. Igualment, els aliments que són excessivament enganxifosos, els que tenen excés de colorants o els que són molt àcids no són gens saludables per a les nostres dents. 

Vitamines

Els elements i vitamines necessàries per a una bona salut dental són:

  • Fluor: tots sabem el poder protector de les dents. 
  • Calci i vitamina D: molt importants en el període de formació de les dents. 
  • Vitamina C i K: ajuden a protegir les genives. 
  • Vitamina B2: protegeix, entre altres coses, de les aftes i de les infeccions de la cavitat oral. 

Un darrer consell: després de cada àpat cal raspallar-se bé les dents perquè, durant els vint minuts següents, les bactèries naturals que tenim a la boca entren en contacte amb els àcids dels aliments i ataquen les dents.  

 

(Re)Descobreix la taula dels aliments

En aquest web del govern nord-americà hi ha unes taules molt interessants per explorar quins són els aliments més saludables i en quines quantitats en funció de diferents variables: edat, sexe, activitat física…

https://www.myplate.gov/

A Oris, els nostres especialistes també t’orientaran i t’aconsellaran sobre els millors hàbits alimentaris per tal de garantir la salut dental. El teu benestar dental és el nostre objectiu principal

Categories: