Periodòncia

Què és la malaltia periodontal?

Són les alteracions de la geniva i de l’os de suport de les dents.

Es classifiquen en dos grups:

– Gingivitis: és la inflamació reversible de la geniva. Es manifesta com a geniva enrogida, que sagna amb facilitat i amb possible engrandiment. Si no es tracta, pot evolucionar cap a una periodontitis.

– Periodontitis o piorrea: és una malaltia crònica que provoca la destrucció de l’os de suport de la dent. La pèrdua irreversible d’os i la reculada de la geniva provoca, en els pacients no tractats, que la dent afectada es mogui i, posteriorment, que es pugui caure.

Amb el progrés de la malaltia les genives es retreuen i es mouen les dents.

Existeixen tres graus d’afectació:

– Periodontitis inicial
– Periodontitis moderada
– Periodontitis severa

Quines són les seves causes?

Tant la gingivitis com la periodontitis són degudes a l’acumulació de placa bacteriana i/o càlcul (carrall), en el marge de la dent amb la geniva.

A la Clínica Dental Oris, al barri de les Corts de Barcelona, sabem que, a més d’una higiene oral deficient, altres factors que poden contribuir al desenvolupament de la malaltia són:

El tabac. Fumar disminueix les defenses de les genives. Els fumadors tenen 6 vegades més risc de perdre les dents.
– Les obturacions o pròtesis mal ajustades
– L’hàbit nerviós d’estrènyer les dents
– La mala posició de les dents

Així doncs, l’objectiu del nostre tractament de gingivitis i periodontitis és eliminar el màxim de factors causals.

Existeix també una predisposició genètica a patir la malaltia periodontal. Així, és habitual que la sofreixin diversos membres d’una mateixa família.

La gingivitis i la periodontitis també poden associar-se a determinats fàrmacs (medicació per a la hipertensió, epilèpsia, pacients que prenen molta medicació etc.). Haurà de valorar-se en cada cas el tractament a seguir.

Els diabètics tenen més propensió a la periodontitis.

La periodontitis està relacionada amb malalties com la diabetis. La infecció de les genives fa augmentar el sucre i, al seu torn, el mal control de la diabetis fa que la destrucció de la periodontitis sigui més severa.

La menopausa de vegades afecta les genives.

En les dones, els factors hormonals durant la pubertat, l’embaràs o la menopausa poden afectar la geniva, produint diverses alteracions, que són tractables.

Quins són els seus símptomes?

Des de la Clínica Dental Oris, us podem indicar quins són els símptomes més freqüents que pot apreciar el pacient:

  • Sagnat: les genives sagnen puntualment, en raspallar-se la boca o, en casos més severs, poden notar-se taques de sang en els llençols. En molts casos de piorrea no s’aprecia sagnat. Els pacients fumadors sagnen menys.
  • Geniva vermella: una geniva sana presenta un color rosat, mentre que si està inflamada és d’un color vermellós.
  • Dents llargues: la geniva es retreu, deixant les arrels descobertes.
  • Sensibilitat al fred: a causa de l’exposició de l’arrel.
  • Mobilitat dental: les dents es mouen en diferents graus, i poden arribar a caure soles si no es realitza un tractament correcte.
  • Separació de les dents: les peces anteriors es desplacen, produint un efecte gens estètic ni funcional.
  • Flegmnos: en les fases més avançades de la malaltia.

Les malalties de les genives NO solen causar dolor, així que en molts casos no es detecten si no es fa una revisió amb el seu dentista, higienista o periodontista (especialista en genives).

Per a fer un bon diagnòstic, el periodontista farà un estudi meticulós de la geniva, radiografies i un periodontograma (“mapa de les genives”), la qual cosa permetrà veure l’estat de l’os i la geniva.

Com pot prevenir-se?

La forma més efectiva de prevenir la malaltia periodontal és realitzar una adequada i rigorosa higiene bucal i acudir regularment a l’odontòleg, ja que un diagnòstic precoç permetrà un tractament més senzill.

T’ensenyarem a raspallar-te bé les dents per prevenir la malaltia periodontal.

Si la malaltia ja ha estat tractada correctament, el periodontista i l’higienista hauran d’informar-lo de la forma correcta de raspallar-se les dents i les genives mitjançant els instruments que, si escau, siguin convenients.

Com que la malaltia periodontal és crònica, en tots els casos el pacient haurà d’acudir a visites periòdiques de manteniment per a conservar el resultat i així mantenir unes genives i boca sanes.

Per a qualsevol consulta, poden dirigir-se al nostre equip de la Clínica Dental Oris en Les Corts (Whatsapp o telèfon 93 409 06 47).