Una bona salut de les genives redueix el risc de complicacions derivades de la covid-19

Un estudi publicat a començament del mes de febrer a la revista Journal of Clinical Periodontology relaciona de manera directa les complicacions derivades de la covid-19 amb la salut de les genives i la periodontitis. Fet sobre una mostra de 568 malalts de coronavirus a Qatar, entre els mesos de febrer i juliol de 2020, l’estudi revela que el nivell de letalitat del virus és 8 vegades més gran en el cas de persones amb graus avançats de periodontitis, i que ingressar a la unitat de cures intensives és 4 vegades més gran. De totes maneres, aquestes xifres només es donen en els casos de nivells molt avançats de periodontitis.

Com que la periodontitis és una inflamació sistèmica, és a dir, que afecta a tot l’organisme i fa augmentar els mateixos indicadors moleculars que la covid-19, en aquests casos provoca un efecte multiplicador.

Com a dada curiosa, aquest estudi s’ha pogut dur a terme perquè a Qatar estan digitalitzades tant les dades clíniques com les dades dentals dels pacients, i s’ha pogut fer amb relativa facilitat la correspondència.

 

Consells pràctics

Segons la doctora Teresa Vives, periodoncista a Oris, hi ha uns quants signes que ens alerten que podem tenir problemes amb les genives:

  • si apareix sang quan ens raspallem.
  • si ens veiem les dents més llargues (perquè s’ha produït una retracció de les genives).
  • si notem mal alè.
  • si tenim sensibilitat al fred.
  • si alguna de les peces es comença a moure (això denota un cas ja molt avançat de periodontitis).

 Vetllar per la salut de les genives, doncs, és bàsic. Ho podem fer des de casa, amb una bona higiene bucal i dental, amb un raspall adequat, una pasta idònia i fent servir el fil dental. I també ho hem de fer a la clínica, amb revisions i neteges a fons periòdiques.

Categories: