La salut dental durant l’embaràs

L’embaràs és una etapa de canvis profunds en el cos de la dona. Més enllà dels més evidents que tenen a veure directament amb la gestació, n’hi ha d’altres que estan relacionats de manera indirecta i poden ser menys evidents.  En el camp de la salut dental, durant l’embaràs, es poden arribar a produir una sèrie de modificacions que afecten l’estat de dents, de les genives i de tot l’entorn bucal, en general.

Canvis hormonals, cel·lulars, vasculars i immunològics

Els canvis hormonals que es produeixen durant l’embaràs tenen un impacte directe en els teixits periodontals. El més habitual és un augment de la inflamació gingival (sense que la quantitat de placa bacteriana tingui res a veure). I això pot derivar en un empitjorament de la salut periodontal.

Els canvis vasculars, causats pels efectes dels estrògens i dels progestàgens, poden provocar un augment del sagnat a la zona gingival, edemes i eritemes.

Els canvis cel·lulars, atiats per la modificació de les hormones sexuals, s’han considerat en part responsables també de la inflamació de les genives.

Finalment, els canvis immunològics (que prioritzen, per fer-ho fàcil, la salut del fetus) suggereixen que es produeix un descens de les defenses dels teixits periodontals i, per tant, l’agressió bacteriana pot malmetre més intensament i ràpidament els teixits.

En conclusió, durant l’embaràs, tots aquests canvis fan que la salut bucodental de la dona sigui molt més delicada i que s’hagi de tenir una cura especial.

Les patologies més comunes

Hi ha quatre patologies que són molt comunes en les dones durant l’embaràs i de les quals cal tenir-ne especial cura i fer-ne un seguiment exhaustiu.

  • L’embaràs pròpiament dit no causa la gingivitis, ara bé sí que agreuja la gingivitis preexistent. Els estudis al voltant d’aquesta patologia durant l’embaràs la situen entorn del 38%-49% (en funció dels diferents estudis metodològics i de població duts a terme). Aquestes estudis també revelen que el fenomen es dona amb més intensitat durant el segon i el tercer trimestre.
  • Granuloma gravític. També es coneix amb el terme ‘tumor de l’embaràs’. Es localitza al sector anterior del maxil·lar superior, amb una mesura no superior als 2 centímetres, i es caracteritza per un sagnat abundant.
  • La periodontitis, igual que la gingivitis, pot arribar a tenir una incidència destacada durant l’embaràs. Tanmateix, hi ha estudis que vinculen embaràs i agreujament de la periodontitis (causa directa) i d’altres que atribueixen aquest augment de casos a canvis inflamatoris de les genives (no provocats directament per l’embaràs). Sigui com sigui, atès que és una patologia que cal seguir molt de prop, durant l’embaràs cal extremar les visites a l’odontòleg.
  • Càries. Durant l’embaràs s’ha detectat un empitjorament de les càries que ja existien a les boques de les dones. Hi ha uns quants factors que ho accentuen: canvis en els hàbits alimentaris (menjar més sovint i abusar d’aliments dolços), canvis en la composició salivar (per causa de les modificacions dels estrògens durant l’embaràs), canvis en la higiene oral (causades, per exemple, pels episodis de nàusees), i presència habitual de vòmits (especialment durant els primers mesos de gestació, que afavoreixen l’acidesa i la desmineralització de les dents).

Amb tots aquests elements damunt de la taula, la salut bucal durant l’embaràs és encara més important. És per això que, des d’Oris, et recomanem que, si estàs embarassada, ens visitis per poder fer una anàlisi de la teva boca i establir un control constant i sistemàtic que garanteixi el teu benestar dental.

Les dades d’aquest article s’han extret de l’estudi Salud bucal en la mujer embarazada, dut a terme per la Sociedad Española de Periodoncia y Osteointegración i la Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia.

Categories: