Qualsevol cop en una dent és important

imatge d'un impacte dental

Un cop en una dent no és una qüestió que hàgim de deixar a l’atzar. Ben al contrari, qualsevol cop, per petit que sigui, s’ha de consultar amb un odontòleg o odontòloga. Caigudes, col·lisions fortuïtes o no, accidents o derivats de l’activitat física s’han de considerar traumatismes dentals. I, com a tals, s’han de supervisar per part d’un especialista amb caràcter d’urgència. Més val pecar de previsors que no pas lamentar-se’n després. Qualsevol cop en una dent és important.

Un cop no s’ha de deixar oblidat

Aproximadament el 10% de la població espanyola ha experimentat algun tipus de traumatisme dental en algun moment de la seva vida. Aquesta xifra es dispara en el cas dels adolescents, ja que s’enfila fins al 25%. Com és lògic, els incisius dentals superiors són els que s’enduen la pitjor part: es troben en primera línia d’impacte.

Si aquests impactes no es tracten i s’obliden poden tenir implicacions en el nostre benestar no només dental sinó també físic: des de molèsties a llarg termini en la peça o peces afectades fins a complicacions fonatives pel que fa a la parla, o la pèrdua d’una dent o queixal que es podria haver salvat si se n’hagués tingut la cura i la precaució necessàries.

Si he tingut un impacte…

En cas de cas d’experimentar un traumatisme:

  • les ferides o contusions a la boca també poden afectar els llavis, la llengua o altres mucoses. Per això és important, després de l’impacte, rentar i desinfectar amb rigor la zona afectada.
  • si el cop desplaça una dent o un queixal, no s’ha d’aplicar en cap cas col·lutori ni intentar moure la peça.
  • Si s’ha trencat un tros de dent, cal vigilar que no s’hagi malmès el nervi. Si es pot conservar el fragment trencat, s’ha de fer en una dissolució de sèrum salí, aigua o llet.

Consells preventius

Ara ja sabem què hem de fer si tenim algun traumatisme dental. Però, hi ha alguna precaució que pugui minimitzar aquest impacte? Heus aquí alguns consells que val la pena de tenir en compte:

  • Si practiquem algun tipus d’esport de contacte, és recomanable l’ús d’algun tipus de protector dental.
  • En el nostre dia a dia, no ens exposem innecessàriament a situacions en què les nostres dents es puguin malmetre. Per exemple, evitem de mossegar coses mentre caminem o estem en moviment.

A Oris, els nostres odontòlegs i odontòlogues t’assessoraran si et trobes en casos com els que exposem, i t’aconsellaran sobre quina és la millor estratègia per tenir cura del benestar dental.

Categories: