Ortodòncia invisible i esport

Quan pensem en l’ortodòncia invisible, ràpidament ho associem a una qüestió estètica. I sí, és cert: moltes ortodòncies es fan amb una finalitat estètica. Però no només. També hi ha qüestions purament mèdiques, i ens volem centrar en les que afecten els esportistes. No només els professionals sinó també els amateurs. Ortodòncia invisible i esport és una relació que cal tenir en compte.

La salut bucodental té implicacions directes en la pràctica esportiva, i viceversa: la pràctica esportiva influeix en la salut de la boca i de les dents. Per això és important tenir en compte les dues parts d’aquest binomi.

Tot està connectat

Hi ha estudis científics que demostren que hi ha una relació prou estreta entre una salut dental deficient i el nombre de lesions que els esportistes poden arribar a desenvolupar, des d’un punt de vista muscular, tendons i, fins i tot, ossos. I encara més: algunes lesions dentals poden arribar augmentar els nivells de fatiga muscular, i, per tant, afecten directament el rendiment esportiu.

Maloclusió i ortodòncia invisible

Però és que, fins i tot, un mal tancament de la boca (maloclusió, en termes tècnics) pot ser l’origen de problemes posturals que acabin afectant el rendiment esportiu. Algunes tendinitis o miàlgies tenen l’origen en infeccions bucodentals. O un queixal del seny que no acaba de sortir, en alguns casos, pot arribar a produir fractures mandibulars en determinats esports de contacte. D’aquí que, en molts casos, l’ortodòncia invisible sigui una solució molt indicada.

Ja sabem que el cos humà és una de les màquines més perfecte i sofisticades, i que tots els engranatges es comuniquen. Per tant, quan un engranatge no funciona correctament, n’hi ha d’altres que se’n ressenten.

Ortodòncia invisible i esports de contacte

Els esports de contacte tenen alguns inconvenients des del punt de vista de la salut dental. Hi ha estudis que demostren una vinculació entre els esportistes professionals i una deficient salut dental. En general, els esports de contacte o en els que s’utilitzen pilotes (tennis, futbol, handbol, bàsquet…) tenen una sèrie de riscos afegits. Si hi sumem la necessitat de fer servir una ortodòncia, l’equació pot arribar a ser negativa. És per això que, en cas de practicar algun tipus d’esports d’aquestes característiques (tant des d’un punt de vista professional com des d’un punt de vista amateur), l’ortodòncia és molt recomanable que sigui invisible. Evitarem no només llagues sinó que a més protegirem tota l’estructura dental i minimitzarem el desgast prematur.

Revisió i prevenció

Per tant, tant si ets esportista professional com si fas esport en les teves estones lliures, ja saps com n’és d’important la teva salut dental, i els beneficis d’optar per una ortodòncia invisible. No només millorarà el teu somriure sinó també el teu rendiment esportiu i minimitzarà el risc de patir lesions. A més a més, una boca sana, en la qual totes les seves peces encaixen a la perfecció també ens aporta la tranquil·litat que podem mastegar sense problemes, amb el benefici sobre el nostre sistema gàstric.

Categories: