Què faig si m’ha caigut un empastament?

L’empastament dental és la tècnica més comuna que s’utilitza  per tractar les càries. També coneguda amb el nom d’obturació dental, permet de solucionar de manera prou ràpida una de les afectacions que afecten més gent arreu del món. Es calcula que més del 80% de la població mundial, tant nens com adults, experimenta algun episodi de càries durant la seva vida.

La càries és la destrucció progressiva dels teixits que formen part de la dent.  Les causes poden ser múltiples, però generalment hi ha dos vectors que la faciliten: el consum excessiu d’aliments amb sucres i àcids, d’una banda, i una mala higiene bucal. Si aquests dos vectors es combinen, és molt probable que les defenses de les dents es debilitin a poc a poc i comencin a aparèixer les càries.

Com es tracten?

Es poden distingir clarament quatre fases en qualsevol empastament dental.

  1. Anestesiar la zona. Per garantir el benestar del pacient, el dentista utilitza anestèsia local per adormir la zona que s’ha d’empastar. Això es fa, especialment, si la càries és profunda i està a tocar de la dentina, la part de la dent més profunda i que està en contacte directe amb les terminacions nervioses.   
  2. Netejar del teixit afectat per la càries. Es tracta de l’operació d’extreure la càries pròpiament dita i deixar la zona completament neta.
  3. Reomplir la zona afectada. Un cop la zona afectada està neta de qualsevol rastre de càries, es hora de cobrir-la amb algun element que sigui pràcticament tan resistent com la pròpia dent. En aquest cas s’utilitza un producte anomenat ‘composite’, que s’asseca en pocs segons amb una llum específica.
  4. Polir la zona. Un cop assecat, tenim una superfície en brut, que s’ha de polir i s’ha d’ajustar al nivell que tenia la dent original. Per això és fa una prova de mossegada: perquè la dent no quedi ni massa baixa ni massa alta respecte del nivell original i ens pugui provocar molèsties.

 

Cal pensar que l’empastament dental sempre és una mesura correctiva intermèdia, però molt necessària. Si deixem que la càries s’estengui a tota la dent i arribi al nervi, serà necessari un procediment més complex, l’endodòncia. Això és: netejar tot el teixit malalt de la dent i substituir-lo amb un material biocompatible. És el que de manera popular es coneix com a ‘matar el nervi’. 

 

Però ens preguntàvem al principi què hem de fer si ens cau un empastament. Cal precisar que es tracta d’una tècnica molt segura i fiable, i amb un alt grau de resistència: es calcula que la vida del composite pot arribar als deu anys. Ara bé, amb el pas del temps, la pressió a l’hora de mastegar o els tipus d’aliments que ingerim poden determinar que un empastament embelleixi abans d’hora o que, en algun cas, es desprengui. 

 

Si ens cau l’empastament, podem tenir durant un temps el teixit dental exposat, i es poden generar molèsties a l’hora de mastegar, o sensibilitat amb les temperatures fredes o calentes. En aquests casos, és molt recomanable visitar el dentista per tal que pugui solucionar aquest despreniment, i sobretot, veure si es tracta d’una càries que s’ha desenvolupat per sota de l’empastament i ha modificat l’estructura de la dent.

 

La Clínica Dental Oris, al cor del barri de les Corts, tindràs atenció personalitzada en cas que el teu empastament t’hagi caigut. El teu benestar dental és el nostre objectiu.

Categories: